fredag, 06 desember 2013 09:02

Smokie - For a Few Dollars More

Skrevet av

Smokies siste hitsingle i Norge, var ikke Smokies siste hit - men de fikk etter For a Few Dollars More ingen flere singler inn på våre lister.

Albumet The Montreux Album solgte heller ikke like mye som de forrige utgivelsene, og noe tydet kanskje på at nordmenn hadde fått en aldri så liten Smokie-overdose. De hadde derimot fått en trofast hærskare som også sørget for at 1979-albumet The Other Side of the Road gjorde sine saker helt OK - men deretter bar det hele ut i en bratt nedoverbakke.

Speider vi til Tyskland, der Smokie var superstjerner, var tendensen sammensvarende. Der holdt de seg på topp til 1980 men fem flere topp 10-singler, og blant disse var såpass kjente låter som Mexican Girl (en nr.1) og Oh, Carol, samt tre låter fra 1979-utgivelsen. Etter singlen San Francisco Bay, var det derimot slutt for de høyeste salgstallene også i Tyskland.

Det var opplagt at Smokie savnet Nicky Chinn og Mike Chapman, som de hadde brudd samarbeidet med fra og med 1979-albumet. Selv om f.eks. Mexican Girl hadde vært skrevet av Chris Norman og trommis Pete Spencer selv, manglet deres egne sanger mye av den berømmelige "prikken" som kjennetegnet Chinn/Chapman-låtene.

I 1981 og 1982 fulgte tre album på rekke og rad, der to av dem skrapet bunnen på albumlistene i Norge - mens den siste, Strangers in Paradise, ble en dundrende fiasko. Uten Spencer, reiste deretter Norman, Silson og Uttley for å kore på Agnetha Fältskogs soloalbum året etter, og på flyet over Atlanteren bestemte de tre seg enkelt og greit for at nok var nok.

Smokie var historie - trodde alle. Men tre år senere var inspirasjonen kommet tilbake, og selv om Chris Norman forlot bandet til fordel for en nokså suksessrik karriere i Tyskland - klarte bandet nå et comeback få trodde var mulig.

Norman ble erstattet av Black Lace-vokalist Alan Barton, Spencer forsvant ut til fordel for Steve Pinnel - og Martin Bullard ble rekrutert på keyboards.

I 1988 spredte en Smokie-feber seg over Norge, og tre album - hvorav to hitsamlinger - varslet bare om hva som skulle bli en av 1989s store overraskelser: Låten og albumet Boulevard of Broken Dreams.Sist redigert mandag, 30 juni 2014 12:17