onsdag, 03 juli 2013 09:25

Sweet - Fox on the Run | Action

Skrevet av

Sweets siste to singlehits - nummer tolv og tretten i rekken - skulle også bli blant deres største og mest minneverdige.

Det skjedde med Fox on The Run i april og Action utgitt på sensommeren, begge låter som har blitt spilt inn av rekke andre band i ettertid. Førstnevnte regnes som den største, men begge gjorde det skarpt på de fleste hitlister.

Fox on The Run var en ny versjon av en originalinnspilling fra 1974, da utgitt på albumet Destination Boulevard. Singlen var på en måte Sweets farvel både til glamrocken og duoen Nicky Chinn/Mike Chapman, som nå ikke serverte flere låter og hits til bandet. Singlen ble en ren og kjær landeplage i flere land, der den blant annet omtrent okkuperte toppen av de tyske listene i flere måneder.

På albumet Give Us a Wink senere på året, var samtlige spor skrevet av kvartetten selv. Deriblant også Action, som ble Sweets aller siste listeplassering på singlelistene i Norge. Albumet par tydelig preg av å være mer rock enn glam, noe som i utgangspunktet var et smart trekk - hadde det ikke vært for at nye trender innen popmusikken omtrent feide de fleste gitargruppene av banen det påfølgende året.

Sweets kommende utgivelser gjorde det "greit nok" i enkelte land, men singler og album strandet betydelig lavere enn tidligere. I USA og Storbritannia var de omtrent helt borte i løpet av 1976, mens de beholdt et godt grep om publikum i Tyskland og Sverige.

En siste liten revansj kom i 1978, da bandet opplevde å få noe så sjeldent som kritikerros for sin aller siste store hits i Love Is Like Oxygen, der bandet nå var dypt inne i voksen radiorock - og viste at de faktisk ennå kunne. Nordmenn oppfattet aldri dette her, og Sweets aller siste glimt på de norske listene - var kommet i 1977 med en liten plassering for albumet Off the Record.

I 1979 forlot vokalist Brian Connolly bandet, og Sweet rakk vel aldri å gjøre noe reelt forsøk på en oppfølger til 1978-suksessen uten Connollys gjenkjennelige stemme. Bandet fortsatte som trio for en liten stund, men i 1981 var det derimot over.

Sweet gjennoppstod flere ganger siden i forskjellige versjoner, frontet av en eller flere av de originale medlemmene. Et forsøk på en endelig gjenforening strandet i 1988, da Connollys sviktende helse gjorde det klart at noen ny felles satsing ikke var verdt forsøket. Så vidt over tretti år gammel, hadde Connolly allerede hatt en rekke hjerteproblemer. Han døde 51 år gammel i 1997. Også trommis Mick Tucker gikk bort i 2002.

De to gjenlevende medlemmene av Sweet, Andy Scott og Steve Priest, turnerer ennå i dag med to forskjellige utgaver av bandet.

Med sine tretten hitsingler fra 1971 til 1975, er Sweet ennå i dag blant de mest populære navnene noensinne på VGs singleliste. De oppnådde aldri en listetopper, men syv av de tretten låtene plasserte seg like under som gode nummer to-hits.


storbritannia

SWEET

FOX ON THE RUN
1975 RCA
(Brian Connolly/Steve Priest/Andy Scott/Mick Tucker)
Produsert av Sweet
sweet fox on the run sweet destination boulevard
Utgitt på albumet Destination Boulevard (USA)

usa uk tyskland norge
5 2 1 2


ACTION
1975 RCA
(Brian Connolly/Steve Priest/Andy Scott/Mick Tucker)
Produsert av Sweet
sweet action sweet give us a wink
Utgitt på albumet Give Us a Wink
usa uk tyskland norge
20 15 2 2


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 12:02