onsdag, 13 februar 2013 20:36

T. Rex - Metal Guru

Skrevet av

Gjennom 1971 fikk Marc Bolan og hans T. Rex aldri ordentlig tak på norske platekjøpere, selv om Get It On svippet innom VG-lista et par knappe uker i september.

Dette endret seg imidlertid i 1972, da først Telegram Slam ble liggende seks uker inne på listene i februar - og ikke minst da Metal Guru på sommeren endelig sørget for en toppsingle for Bolan og bandet.

Låta ble T. Rex' største single i Norge, og den var også deres fjerde nummer 1 i Storbritannia. Den var hentet fra albumet The Slider, som ble liggende 11 uker på VGs albumliste. I ettertid regnes Metal Guru kanskje som den første virkelig store slageren innen glamrocken. Tekstmessig var den en hyllest til en universell Gud - en Metall Guru - uavhenig av religion.

1972 skapte også en rekke filmklipp rundt T. Rex, der blant annet to Wembleykonserter ble filmet av Ringo Starr og hans Apple Fillms. Mye av dette materiellet ble brukt til Bolans egen film, Born to Boogie -  en film der man også kunne se et navn som Elton John.

Etter å ha innledningsvis vært kun en duo, var nå T. Rex også et fullt band. Foruten Marc Bolan bestod nå gruppa av Mickey Finn, Bill Legend og Steve Currie - en besetning som varte til omlag 1974, da bandet falt fra hverandre. For selv om gruppa beholdt et trofast publikum også det kommende året, kom det bare to singler til fra T. Rex inn på våre lister. Disse var Solid Gold Easy Action og 20th Century Boy - begge i 1973.

I 1974 brøt Bolan med produsent Tony Visconti, og det ble en rekke utskiftninger også i bandet. Dette førte til en stagnasjon på listene, og etter fire nummer èn og ytterlige sju topp 10-singler på drøye tre år - var T. Rex omtrent historie som et toppnavn i hjemlandet.

Deres siste virkelig store slager var The Groover i juni 1973, men låter som New York City i 1975 og I Love To Boogie i 1976 - tross alt holdt Bolan i søkelyset.

I 1977 tydet imidlertid mye på at at Bolan skulle noe av et comeback. Først gjennom en suksessrik turnè, deretter gjennom et seks ukers TV-show der store navn som David Bowie var gjester.

Det hele endte imidlertid at Bolan ble drept i en bilulykke i september samme år, bare 30 år gammel. Det betydde den endelige slutten for T. Rex som band.

T. Rex oppnådde enorm suksess spesielt hjemme i Storbritannia de få årene de klekket ut singler på løpende bånd, og Marc Bolan var utvilsomt en viktig frontfigur for den gryende glamrocken.


storbritannia

T. REX

METAL GURU
1972 T. Rex Wax/Ariola
(Marc Bolan)
Produsert av Tony Visconti
 t rex metal gurut rex the slider
Utgitt på albumet The Slider

uk tyskland norge
1 1 3


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:47