tirsdag, 11 mars 2014 10:18

ABBA - Super Trouper

Skrevet av

ABBA gikk i sitt tiende år som gruppe på albumtoppen med Super Trouper - og med tittelsporet herjende på radio og høyt oppe på listene.

I Norge lå ABBA på årets første liste som nummer to på VGs album- og singleliste, slått av henholdsvis Barbra Streisand og - Barbra Streisand!! Kontrasten fra hennes Woman in Love til ABBAs SuperTrouper-album, var vel ikke så altfor stor.

I et år da de store kringkasterne for alvor ble utfordret av mindre og smalere radio og TV-kanaler (om ikke i Norge), opplevde ABBA som gruppe stadig massiv radiospilling. Flere av låtene fra Super Trouper ble ikke utgitt som single, men allikevel ble en låt som Happy New Year en klassiker. Den ble forøvrig sluppet offisielt som single i 1999, i kjølvannet av suksessen med Mamma Mia.

Sommeren 1980 ble Lay All Your Love On Me ABBAs virkelig siste store hitsingle. I noen få land ble denne utgitt som vanlig single, det samme gjorde On And On And On - men på de største platemarkedene, som i Storbritannia, kom låten kun ut som maxisingle. I dette formatet ble den tidenes første som nådde en topp 10-plassering på de britiske listene.

ABBA forberedte også sitt siste studioalbum, The Visitors, som anført av One of Us kom i i butikkhyllene helt på tampen av året. One of Us maktet ikke helt å nå samme høyde som singlene fra Super Trouper, men den ble da en nummer 3 i Storbritannia - og toppet i Tyskland.

Albumet The Visitors ble ikke like godt mottatt. Noe av magien var tydelig borte, og utgivelsen par preg av albumlåter fremfor fengende singler. One of Us ble faktisk ABBAs siste store originale single, og påfølgende Head Over Heals gjorde det dårligere enn noen annen ABBA-single siden 1975. I USA ble When All is Said And Done en nummer 27, noe som faktisk slett ikke var så ille.

Et nytt album ble planlagt gjennom 1982, men det hele endte opp i en rekke innspillinger som vekselvis aldri ble lansert - og vekselvis ble utgitt på samlealbumet The First Ten Years. En av disse var the The Day Before You Came, som ble ABBAs siste originale single som gikk inn på de norske listene.

ABBAs siste opptreden som grupper var i februar 1983. Da benektet de enhver oppløsing, men gjennom året og suksessen som Andersson og Ulvaeus fikk med musikalen Chess - ble det tydelig at gruppens dager allikevel var over. Både Frida og Agnetha Fältskog oppnådde også helt grei suksess med egne soloalbum.

I tillegg forandret også lydbildet seg innen popmusikken, slik at ABBA utover tiåret ble sett på som håpløst gammeldags og ut. Det var svært få låter som opplevde radiospilling, og de som gjorde det - var et spor som Gimme! Gimme! Gimme! og Lay All Your Love On Me: Låter som lå nærmest dansegulvet blant ABBAs hitsingler.

Når ABBA så opplevde en renessanse på 90-tallet, skyldes det ikke bare musikalen Mamma Mia - men også CD-ens store gjennombrudd og at de som hadde vokst opp med gruppen, var blitt voksne og produserte musikk inspirert av bandet.

Gold i 1992 fikk man oppleve de aller største slagerne på nytt i opp-pussete (remastrede) innspillinger, og fra da var det igjen "lovlig" å like ABBA som band og musikk. Tretten år senere var Andersson og Ulvaeus tilbake med en millionselger, da Madonna samplet deres Gimme! Gimme! Gimme! i Hung Up.

ABBA var i Norge først og fremst et albumnavn. Kun Dancing Queen oppnådde en topp-plass på vår singleliste, men de hadde fra 1973 til 1983 hele 18 hitsingler. I Storbritannia var Super Trouper deres niende nummer 1 - et tall kun Beatles og Elvis Presley overgikk på den tiden.

I 2010 ble ABBA innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame.Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:19