tirsdag, 24 juni 2014 00:00

Electronica's - Dance Little Bird

Skrevet av

 Fugledansen kjemper vel med krokodillen Schnappi (2005) om å være tidenes mest absurde listetopper, og svært mange av oss i dag vil neppe innrømme å ha bitt på denne farsotten tilbake i 1982.

Selve låten var opprinnelig en bokstavelig talt festlig oktoberfest-sak, i ekte alpin ompa-tradisjon. Hvor gammel den er og hvem som skrev den, vet ingen i dag - men opphavet ser ut til å ha vært i Sveits. Trekkspilleren Werner Thomas fra Davos blir flere steder kreditert for å ha skrevet låten en gang på 50-talllet.

Utover 60- og 70-tallet ble stykket kjent under flere navn i de tyskspråklige landene, og også noe i Nederland og det tyske miljøet i USA. Opprinnelig var tittelen Der Ententanz, som betyr Andedansen - men Vogeltanz - Fugledansen ble vanligere og vanligere utover i 70-årene.

Det nederlandske dansebandet De Electronica's lanserte så sin versjon i 1980, i en visstnok litt mer tempofylt utgave en tidligere. Opprinnelig en B-side fikk sporet så mye oppmerksomhet, at stykket raskt ble lansert som en singleutgivelse. Det bar like til topps på flere nederlanske lister, i et Nederland som på den tiden ennå ikke hadde fått noen egentlig offisiell salgsbarometer.

Suksessen og farsotten spredte seg deretter til Tyskland der låten etter hvert gikk til topps og lå på listene i et uhorvelig langt år!

Resten av Europa - og verden -fulgte deretter, med en TV-opptreden på NRK som den sannsynlige årsaken til at singlen to år etter utgivelsen smalt inn på førsteplass på VGs singleliste i januar 1982.

I Storbritannia utkonkurrerte den seg selv, da prosjektet The Tweets ga ut sin egen versjon som The Biridie Song. Denne utgaven klatret til nummer 2 på de britiske listene.

Svenskene overså begge versjonene og laget sine egne. Fågeldansen med Curt Hagers invaderte både Svensktoppen og folkeparkene med sin utgave.

Hvor mange millioner singler som ble solgt i forskjellige versjoner, er det kanskje like greit å ikke spekulere i. Men en ting var selve låten, noe helt annet var dansen!. Vi siterer NRKs omtale i programmet Ting vi ikke savner:

 

«Ikke en gang den selvironiske "la oss være skikkelig teite og tulledanse, dere" hjelper - fugledansen er såpass tragisk at selv tjukke lag med ironi preller av.»

 Og til alle de som både vil huske, mimre og kanskje helst glemme? Her er instruksjonene:

  1. Tapp fingrene mot tommelen som et fuglenebb fire ganger.
  2. Bøy armene og slå albuene mot siden av kroppen som fuglevinger fire ganger.
  3. Sett deg på huk samtidig som du vrikker på stjerten fire ganger med samlede ben.
  4. Klapp fire ganger.
  5. Gjenta punkt 1-4 fire ganger.
  6. Sving deg rundt med en partner arm i arm, ansikt mot ansikt fire ganger.
  7. Gjenta punkt 1-6.

 PS! Oppfølgeren Dance Litte Cat ble liksom ikke helt samme suksessen ...

 

 


 


 

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 08:07

Media