fredag, 16 mai 2014 00:00

Irene Cara - Fame

Skrevet av

Da produsentene noe tilfeldig overhørte stemmen til knapt 18-år gamle Irene Cara under kastingen til Fame, skrev de sporentreks om rollen som Coco til henne. Slik ble det suksess av.

New Yorker Irene Cara var i 1980 en lovende skuespillerinne, som allerede hadde flere års erfaring fra både skjerm- og scene. Noe stort gjennombrudd hadde hun ikke hatt, og Til Fame var hun først og fremst tiltenkt en rolle som danser.

Musikkfilmen var behagelig dysset ned i forhold til datidens andre store musikaler på lerretet, og således vakte filmen både oppsikt og harme. Den ble ingen umiddelbar stor suksess, men musikken vakte oppsikt og ble nominert - og vant - flere gyldne amerikanske priser. Tittelsporet ble også en storselger i USA, men i 1980 vekket den lite oppmerksomhet utenfor Statene. Den gjorde imidlertid Irene Cara til et nytt og hett navn i amerikansk "showbuiss", og hun utnyttet dette til å få moderat suksess med et eget album Anyone Can See i 1981.

Vendepunktet i Europa, og først og fremst i Storbritannia og Skandinavia, kom med spinn-off TV-serien Fame i 1982. Med nye låter, men med 1980-låten som vignett og tittelspor, skjøt plutselig Irene Cara oppover listene igjen. To år etter suksessen befant hun seg som nummer 1 i Storbritannia, samt høyt i land som Sverige og Nederland.

I Norge fikk låten ingen listeplasseringer, men TV-serien nådde skyhøy popularitet også her. Den gikk i fem år, og NRK var trofast med å sende de nye sesongene, slik at låten levde på skjermen langt utpå 80-talllet. Irene Cara var ikke med som skuespiller, men rollefigurene Coco levde videre.

Mest berømt ble kanskje danseren Gene Anthony Ray (1962-2003) som gjestet Norge flere ganger. Også Debbie Allen fikk stor oppmerksomhet, men først og fremst fordi hun var søsteren til TV-fruen til Cosby selv i 80-tallets største TV-suksess, The Cosby Show.

Det ble utgitt flere album fra TV-serien med nye låter, og det første ble en stor suksess i store deler av verden. I motsetning til filmmusikken, gjestet også The Kids from Fame våre lister da det ble lansert i 1983.

Fame ble siden en stor suksess på Broadway hvor den ble satt opp i 1995, og i 2009 kom en nyinnspilling som fikk heller lunken mottakelse.

Irene Cara lot imidlertid ikke fraværet av "seg selv" i serien stenge opp for videre suksess, for i 1983 ble hun hyret inn til å synge tittelsporet fra nok en musikkfilm: Flashdance. Og denne gangen skulle også nordmenn være med på notene og sende låten helt til topps.

kids from fame

 


 


 

 

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 08:07

Media