onsdag, 09 juli 2014 08:59

Jahn Teigen & Anita Skorgan - Do-re-mi | Friendly

Skrevet av
Jahn Teigen & Anita Skorgan - Do-re-mi | Friendly NRK

1983s mest omtalte par i fedrelandet var Jahn Teigen og Anita Skorgan. Friendly og albumet Cheek to Cheek ble en av sommerens store suksesser, etter at paret også hadde vært på en Eurovision-tur til München et par måneder tidligere.

Der kom Do-re-mi på Teigens beste plassering internasjonalt med en niendeplass, og på hjemmebane skjøt den opp til nummer 2 på VGs singleliste. Låten var skrevet av paret sammen, men var egentlig en soloutgivelse med Teigen alene. I den norske finalen var ikke Skorgan på scenen i det hele tatt, for der stod nemlig Wenche Myhre. Wenche ble imidlertid nærmest tvunget ut av prosjektet, da hun også deltok i den tyske utvelgelsen. Do-re-mi spilte hun deretter inn alene til hennes egen utgivelse av året, Vi lever.

Friendly og albumet Cheek to Cheek var mye Skorgans håndverk. Hun produserte det hele, der de 10 låtene var skrevet i solid samarbeid med Teigen og blant annet Herodes Falsk. Det var Teigens første engelskspråklige utgivelse siden 1978, og Skorgans aller første.Der Friendly ikke maktet ikke å kapre førsteplassen i sommervarmen, gjorde albumet dette i seks uker på nyåret 1984.

Selv om paret giftet seg og kom om mulig enda mer i rampelyset, valgte de å fortsette sine egne karrierer fremfor å fortsette samarbeidet som duo. Teigen tok seg rett og slett en platepause, før han i 1988 slo tilbake med Klovn uten scene og MGP-bidraget Glasnost.

Antia Skorgan fortsatte på engelsk og fikk fine salgstall på egen hånd med Karma i 1985 og White Magic i 1986, men noen flere singlehits fikk hun aldri siden. Popkarrieren hennes tok en brå slutt med albumet Basic i 1990, som ble en dundrende fiasko, og deretter har hun valgt sin egen karrierevei med sporadiske utgivelser, småkonserter og som pianolærer. Hun har fortsatt som komponist for andre og fra tid til annen dukket opp i prosjekter som Queen Bees og Menmen.

Hennes samlealbum fra 2009, Hele veien, tok henne tilbake til fine salgstall og høye listeplasseringer. I 2013 samarbeidet med Terje Nordby på La høsten være som den er, som også ble godt mottatt.

På privaten tok samarbeidet med Teigen slutt i 1987, etter tre års ekteskap og en dundrende fiasko i en rockete oppsetning av La Boheme.

 

 

Media