mandag, 11 august 2014 08:59

Michael Jackson - Billie Jean

Skrevet av
Michael Jackson - Billie Jean Mjjpictures.com

Billie Jean var andre single fra Thriller, og det var denne låta som banet vei for både Michael Jackson og album som et fenomen.

Førstelåt ut fra Thriller - R&B-balladen This Girl is Mine - hadde vært en fin suksess, men denne duetten med Paul McCartney ble vel aldri noen megaslager. Det ble Billie Jean, men Norge var vel blandt de ytterst få landene der den ikke nådde topp 5. Det kunne skyldes norske kjøpevaner, der det var blitt vanlig blant veldig mange musikkkjøpere at man likesågodt kjøpte "hele greia" foran kun singlen. Men ... Thriller var slett ikke blitt en stor suksess i Norge, og den hadde forsvunnet ut av VGs Topp 20 etter kun 7 uker.

Salgstallene ble allikevel bra for Thriller etter hvert, da albumet fikk en usedvanlig evne til å hoppe inn og ut av albumlista etter hvert som nye låter og videoer ble sluppet fra albumet. De høyeste salgstallene kom faktisk så sent som sommeren 1984, da NRK etter mange medieoppslag endelig bestemte seg for å vise hele kortfilmen til tittelsporet en (veldig) sen fredagskveld på det som ennå var den eneste lovlige TV-kanalen i landet.

Bille Jean var en av de tre virkelig store klassikerne fra Thriller, ved siden av tittelsporet og Beat It. Den var den første av Jacksons kortfilmer, og den utførte musikkvideoen gjorde sitt til at den skapte innpass også for sorte artister på den allerede etablerte MTV. Det var ikke slik at fargede artister var nektet visningstid tidligere, men Billiie Jean ble den første på såkalt heavy rotation. I tillegg ble låten frontet i en storslått Pepsi-reklame, der Jackson under en innspilling ble skadet i hodebunnen. Noe som igjen gjorde at han i store deler av den senere karrieren, brukte parykker.

Det var også med live-opptreden til låten av Jackson introduserte kanskje hans fremste varemerke: Moonwalken. Dette hendte i et jubileumsshow for Motown - som jo hadde vært Jacksons plateselskap sammen med brødrene i Jackson 5/The Jacksons.

Musikalsk var Billie Jean også en hybrid, der sorte funkrytmer møtte hvit radiopop. Det kjennetegnet forøvrig hele Thriller, der f.eks. neste single Beat It (en nr.8 i september) hadde en gitarsolo av datidens fremste gitaridol, Eddie van Halen.

I forbindelse med 25års-utgaven av Thriller i 2008, kom både album og låt tilbake på listene. Det samme gjorde tittelsporet, som aldri var kommet inn på singlelistene i Norge i orginalutgivelsen.

Våren 1984 meldte VG om rekordsalg for Thriller, noe som nok gjorde sitt at albumet bykset tilbake på albumlista. Salgstallene varierer mellom 51 og 65 millioner fra forskjellige kilder, noe som stadig gjør albumet til verdens mest solgte.

Suksessen førte slett ikke til noen pause for Jackson som artist. Allerede året etter var han tilbake sammen med sine brødre i The Jacksons.

Michaels' gjeninntreden der førte til en av deres største suksesser på mange år, og i "duett" med Mick Jagger gikk singlen State of Shock nesten til topps høsten 1984.

Media