mandag, 24 februar 2014 11:22

Paul McCartney - Coming Up

Skrevet av

Det som skulle bli McCartneys første soloutgivelse på ti år - og hans andre etter oppløsningen av Beatles - startet som en rekke demoer spilt inn i Skottland sommeren 1979.

Intensjonen var slett ikke å utgi et eget soloalbum, og flere av låtene ble i månedene som kom vurdert som materiell til et kommende Wings-album. Coming Up ble også spilt på flere Wings-konserter, og senere også gitt ut i denne live-utgaven i flere land.

Etter sin første solosingle siden 1970 med julelåten Wonderful Christmastime, startet McCartney og Wings en turne i Japan: Noe som ikke var helt enkelt å få til grunnet McCartneys noe brokete historie med oppholdstillatelse i landet grunnet tidligere marihuanabruk.

Historien gjentok seg. McCartney ble hanket inn av japanske myndigheter grunnet funn av stoffet, Wings-turneen ble avlyst - og Paul måtte sitte ni dager innenfor murene.

Tilbake i Skottland revurdertes deretter planene for 1979-låtene, og Coming Up ble utgitt som førstesingle i sin egentlige utgave og føk høyt opp på listene i hele verden. Albumet McCartney II fulgte kort tid etter, og også dette satte spor av seg i solide listeplasseringer. Det til tross for at kritikerne var heller lunkne mot det heller alternative synth-pregede lydbildet, og i ettertid har musikkskribenter vel hatt svært delte meninger om utgivelsen.

Andresingle fra albumet var låten Waterfalls, som så vidt klarte å karre seg inn på VGs singleliste midtsommers 1980.

Til tross for suksessen på egen hånd, valgte McCartney allikevel å satse på Wings fremover - og på høsten arbeidet han med konen Linda og Dennis Laine i studio. Arbeidet ble imidlertid avbrutt etter drapet på John Lennon i desember, og McCartney tok deretter nok en tenkepause over karrieren videre.

Endelig i 1981 ble så Wings formelt oppløst, og McCartney henvendte seg til George Martin for hjelp til neste skritt i karrieren. Han fikk også hjelp av navn som Ringo Starr, Eric Stewart fra 10cc - og Stevie Wonder under innspillingen.

Sammen med sistnevnte føk han til topps i 1982 i duetten Ebony & Ivory - og albumet Tug of War ble en solid suksess og starten på en liten gullalder for McCartney som soloartist.Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:27