mandag, 15 september 2014 09:22

Phil Collins - Against All Odds

Skrevet av

Sommerens store ballade ble den første store låten til Phil Collins i Norge.

Philip David Charles Collins var synonymt som trommeslageren i Genesis og hadde vært medlem i bandet fra han var nitten i 1970. Han hadde trommet med stikkene fra femårsalderen, men sine første opptredener kom på helt andre fronter enn bak trommesettet.

Gjennom en kulturskole hjemme i Hounslow utenfor London fikk han som ung tenåring rollen i en oppsetning av Oliver, og gjennom 60-tallet medivrket han i flere oppsetninger. Et (veldig) godt trent øye kan kanskje også få øye på ham som en av hylende tenåringer i Beatles' A Hard Day's Night.

Til tross for en startende og lovende skuespillerkarriere, studerte Collins flittig trommekunnskapene både under kyndig opplæring og hjemme hos foreldrene. Genesis ble han medlem gjennom en annonse i 1970, men det skulle gå enda fire år før man hørte Collins vokalt på en innspilling. Da Peter Gabriel forlot bandet i 1975, tok det også flere runder før Collins fant seg til rette bak mikrofonen. Det førte til at Genesis sakte gikk fra å være en nokså krevende, men populært, band - til å bli en av verdens ledende grupper ut gjennom 80-tallet.

Midt mellom Genesis-utgivelsene tok Collins seg også tid til å forsiktig starte en solokarriere. Musikken fra hans første album par ikke preg av å være så mye differensiert fra bandets arbeid, og de mest synlige forskjellene lå i tekstene - der Collins tillot seg å være riktig så personlig.

Hans In the Air Tonight ble en stor suksess i 1981 (nr.4 i Norge), mens You Can't Hurry Love i 1983 for første gang brang ham helt til topps på egen hånd hjemme på de britiske øyene. Det måtte imidlertid en ballade fra en forholdvis glemt Rachel Ward-film, til å skaffe Collins hans virkelige gjennombrudd som soloartist i Norge.

Låten var egentlig en "leftover" fra hans første album i 1981, men ble bearbeidet og omskrevet til filmen Mot alle odds. Filmen forsvant vel nokså raskt i minnebøkene, men Collins låt fikk en Grammy for årets låt - foruten at den også ble nominert til en Oscar. I 2000 fikk Mariah Carey fin suksess med ikke mindre enn to innspillinger av låten, der hennes soloinnspilling gikk til nummer 2 på VGs singleliste - mens et samarbeid med Westlife gjorde den til en stor hit senere dette året.

Collins valgte allikevel ikke bruke Against All Odds på sitt neste album, No Jacket Required i 1985. Det ble hans første virkelige store album i Norge, selv om kun Sussudio ble en liten singlehit fra utgivelsen. Senere på året fikk han en liten hit i tospann med Marily Martin i nok en filmlåt, Seperate Lives - og året etter fikk han med Genesis en av årets største storselgere med Inivisible Touch - som riktignok ikke maktet å gi fra seg noen hitlåter her hjemme.

 På tampen av tiåret tok han selv rollen i en film, fremfor å kun bidra med musikken. Filmen het Buster - og den ga Collins en aldri så liten landeplage med hans versjon av A Groovy Kind of Love.

 

Sist redigert mandag, 15 september 2014 09:50

Se også

Media