fredag, 19 september 2014 16:36

Queen - Radio Ga Ga

Skrevet av
Queen - Radio Ga Ga Queenphotos

Queen hadde først og fremst blitt et albumband i Norge, der singleutgivelsen slet med å oppnå de høyeste plasseringene på listene.

Radio Ga Ga skulle faktisk slå både Bohemian Rhapsody (1976) og We Are the Champions (1977) i så måte, da ingen låter fra kvartetten - verken før eller siden - nådde like høyt som Radio Ga Gas andreplass.

Etter albumet Jazz i 1978, som definitivt ikke var jazz, startet Mercury, Taylor, Deacon og May å eksperimentere med sjangre også utenfor den småpompøse rocken de var blitt kjent for. Crazy Little Thing Called Love (nr. 8 i 1979/80) var en retrosak satt i 50-årene, mens albumet Hot Space fra 1982 viste en tydelig tilnærming til mer dansevennlig pop.

I Norge fikk de jevnlige hitlåter, som Save Me (nr. 6/1980) og duetten med David Bowie i Under Preassure (nr.5/1981), mens deres største suksess både i USA og Storbritannia var en låt nordmenn aldri falt for: Another One Bites the Dust.

Med Radio Ga Ga som deres første single fra 1984-albumet The Works, trodde nok mange at Queen nå for alvor surfet godt inn på synthpop-bølgen - men albumet viste seg å være adskillig mer varierert enn som så. Låten var en kommentar til den stadig økende presset på det visulle i popbransjen, der musikkvideoene ble mer og mer sentrale i markedsføringen. Den nådde høyt på listene i store deler av verden, men i likhet med albumet - forespeilet den at den helt store bølgen av popularitet i USA var i ferd med å dale.

Neste single, I Want to Break Free, ble også en stor hit - og også tre låter til fra The Works ble sluppet på egen hånd.

Deretter var de blant bandene som opptrådde på Live Aid i 1985, før de slapp albumet A Kind of Magic året etter: Dette var dels spunnet rundt filmen Highlander, uten at det overbeviste norske platekjøpere. I plassering og antall uker på VGs albumliste, ble denne utgivelsen Queens labreste album siden 1974. Ingen singler slo heller til i Norge, i hvert fall ikke nok til at de oppnådde listeplasseringer, selv om tittelsporet fikk en del spilletid på radio. I ettertid har det vist seg at en låt som Who Wants to Live Forever, har vist å overleve tiårene - blant annet gjennom flere innspillinger av andre artister.

Queen slo derimot tilbake, i alle i fall i Norge, med neste skritt og album: The Miracle i 1989. Her var det tilbake til litt tyngre gitarer, og I Want it All førte dem igjen høyt på singlelistene.

Media