tirsdag, 27 mai 2014 00:00

Shakin' Stevens - Oh, Julie

Skrevet av

Shakin' Stevens sørget for å bringe litt humør inn i et synth-tungt 1982, der Oh, Julie ble en av årets største singlesuksesser.

Han var fra Wales, født som Michael Barrat i en søskenflokk på 13. Artistnavnet tok han i 1969, da han var melkebud, gift - og tilsynelatende var godt stasjonert midt i arbeidsklassen i Cardiff.

Allerede fra 14 års-alderen hadde han spilt i flere grupper i det sørvestlige hjørnet av Wales, før han ble vokalist og frontfigur for Shakin' Stevens & The Sunsets i 1969. De var et band klart influert av musikken ti år tidligere, der repertoaret stort sett bestod av gamle klassikere fra før beat og Beatles veltet om popmusikken.

De opplevde kanskje sitt største høydepunkt allerede helt i startfasen, da de fikk være oppvarmere for Rolling Stones. Deretter om aldri noe gjennombrudd, selv om spillejobber både i inn- og utland sørget for at bandet fortsatte å eksistere helt frem til 1977.

1977 var ikke tilfeldig for et skritt frem for Stevens karrieremessig, da kongen selv - Elvis Presley - døde. I London ble det raskt planlagt en musikal basert på Elvis' liv og karriere, og Stevens ble raskt funnet som en av tre innehavere av rollen som kongen selv. Han kjente jo allerede flere av låtene fra utallige klubbkonserter fra The Sunsets.

Da musikalen ble en suksess og Stevens' engasjement forlenget, ble The Sunsets lagt på is - og endelig oppløst i 1979 etter en kort gjenforeningsturnè i Australia. Det ble også starten på et usedvanlig suksessrikt tiår for Stevens, som gjennom musikalen og påfølgende TV-opptredener, var blitt et kjent navn for britene.

Han platedebuterte som soloartist i 1980. Gjennom å veksle på versjoner av gamle klassikere ved siden av egne låter, skapte han et lydbilde som var tilpasset 80-tallet - men der musikken alltid hadde røttene i 50- og tidlig 60-tallets populærmusikk.

Hans virkelige gjennombrudd kom med albumet og låten The Ole House i 1980, som ble en stor suksess i store deler av Eurpa, samt Australia. Nordmenn våknet til neste album, Shaky', som ble liggende hele 45 uker på våre albumlister. Imidlertid var det først med Oh, Julie, gitt ut i januar 1982, han også fikk en stor singlehit - og listetopper - her hjemme.

Frem til omlag 1987 var Stevens britenes absolutte mest populære mannlige artist, med 15 topp 10-hits - og tre nummer 1. I Norge var vi mer moderate med fire små slagere utover 1982, der duetten med Bonnie Tyler i Rockin' Good Way (nr. 4) ble hans neste største single i 1984.

Hans siste plassering hos oss ble med en enslig uke med Because I Love You i 1986, mens han for siste gang gjestet topp fem i hjemlandet i 1987: Da var låten en nyinnpilling av Emile Fords 1960-slager: What Do You Want to Make Those Eyes at Me For.

Fra 1990 tok Stevens en pause fra nye innspillinger, noe som til dels skyldes krangel om tidligere rettigheter med plateselskap. Han tok det adskillig roligere noen år, før han fra 1999 igjen har opptrådd sporadisk - og surfet på en liten nostalgibølge der et samlealbum i 2005 førte han tilbake høyt på de britiske listene.

Et nytt album i 2007 ble imidlertid noe heller labert mottatt, og Stevens har også slitt med helseproblemer og utmattelse.

Hans nummer 1-hit fra 1986, Merry Christmas Everyone, har derimot blitt en låt som de siste årene nesten årlig kryper inn på britenes låtliste hver jul - og slikt sett har Shakin' Stevens stadig et navn som huskes.

Et nytt album er ventet i løpet av 2014, mens hans gamle band - The Sunsets - igjen turnerer rundt med ny vokalist.


 


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 08:09

Media