fredag, 21 februar 2014 11:09

Sugarhill Gang - Rapper's Delight

Skrevet av

I 1980 var rap-sjangeren, breakdance og hip-hop kulturen ennå ukjente begrep for de store massene. The Sugarhill Gang endret dette og fikk tidenes første hit med en rapsingle.

De første raplåtene hadde kommet på det kommersielle markedet i 1979, fanget opp av DJs og platepratere fra gatelivet og den voksende hip-hop kulturen i New York.

Blant de viktigste navnene i disse tidlige hip hop-tider, var Grandmaster Flash, som Sylvia Robinson allerede hadde et godt øye til. Robinson, som var en ringrev innen amerikansk musikkliv med fokus på nye trender og sjangerblanding, dannet så Sugarhill Records - for å fronte nettopp Sugarhill Gang.

Sugarhill Gang var Wonder Mike, Big Hank Hank og Master Gee. Egentlig het de Michael Wright, Henry Jackson, og Guy O'Brien - og gjorde lite ut av seg senere enn nettopp å være kjent som Sugarhill Gang fra 1980.

Rapper's Delight var bygget på Good Times av Chics, og understreket hva som ble et varemerke innen sjangeren: Man lånte noen takter fra en annen låt, la på noen nye rytmer - og rappet i vei over produksjonen. Det skulle gå ti år før det ble vanlig å oppgi låtskriverne bak det lånte og samplede kompet, og da først etter adskillige rettstvister. For Rapper's Delight gikk det lenge før Chics Nile Rodgers og Bernhard Edwards fikk navnene påklistret platecoveret.

Det ble ikke slik at hip hop og rap i 1980 seilte opp som en ny store musikktrend, tvert om. Men påvirkningskraften skulle bli enorm og skape nye musikksjangre dette tiåret, og vel først mot slutten av tiåret - skulle rap bli akseptert å bruke utover det grunnleggene hip hop-miljøet.

De tre karene i Sugarhill Gang hadde ingen forutsetninger til å bli en del av denne utviklingen, siden de var en sammensatt trio - skap av Sylvia Robinson. Men Rapper's Delight fremstår som den første låten som skapte det første vide og kommersielle søkelyset mot hip hop-kulturen.

Som gruppe ga ikke Sugarhill Gang ut noe nytt materiell etter 1985, men de har fra tid til annen samarbeidet med nyutgivelser og remikser av innspillingene av 80-tallet.

  

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:27