Svart og hvitt ble hissig grått, Bill Haley, Elvis, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly... Tenåringenes opprørsmusikk mot etablerte og ufarlige stjerner som Connie Francis og Pat Boone...

I Norge kom VG-lista i 1958, fem år seinere enn den første offisielle britiske salgslista. Og ingenting skulle bli som før.

50-tallets viktigste musikk var Rock & Roll - En syntese av svart og hvit musikk, en videre utvikling fra den populære amerikanske Rhythm & Blues, men fremført av flere hvite artister - og med adskillig større spenvidde i tekstene enn hva afro-amerikanske musikere hadde hatt i sin blues.

Bluesens oppbygging, med 12-takters oppbygging og enderim ble allikevel, i hvert fra starten av, beholdt - og gjorde at R&R egentlig hadde et nokså snevert utviklingspotensial. Rocken måtte dermed utvikle seg, og selve sjangeren døde omtrent ut ved inngangen til 1960-åra.

Bruken av instrumenter, to el-gitarer, slagverk og el-bass, ble derimot videreført som en klassisk band-besetning utover 60-tallet (les: Beatles). Bruken av blant annet saxofoner (som hang igjen fra R&B-stilen), forsvant derimot - og ble helt oversett av de første artistene på 60-tallet som var påvirket av Rock & Roll-bølgen.

Sangene og artistene som er utvalgt her, skal prøve å gi et bilde av det som var populært før og like etter at VG begynte med sine lister i 1958. Årene 1957-59 er bevisst overrepresentert, men det er tatt med låter helt tilbake til 1951. Her finner man opprørsmusikken side om side med de "trygge" og etablerte sangerne og sangerinnene. Det var slik det var, og man legger merke til at på de norske listene, fikk faktisk aldri de amerikanske rebellene det store gjennombruddet (utenom Elvis, selvfølgelig og i en viss grad Little Richard).

De største suksessene i 1958 og 1959 var artister som Kingston Trio, Billy Vaughn, Connie Francis og av en eller annen grunn en rekke amerikansk-italienske sviskesangere....


UTVALGTE ARTISTER OG LÅTER


 Trykk på portrettene for lyd/video


Connie FrancisCONNIE FRANCIS

Carolina Moon

Amerikansk dame som stadig er ei av statenes mestselgende kvinnelige artister. Hennes hits på 50-tallet inkluderte en strøm av evergreens, hvorav Carolina Moon ble den største i Norge.

 

 

 

 


Cliff RichardCLIFF RICHARD & THE SHADOWS

Living Doll

Cliff Richard begynte som en "farlig" rock & roller, men med klar inspirasjon fra den typiske britiske skiffle-tradisjonen. I USA ble han aldri stor, i Norge tok det av med en av datidas største slagere i Norge: Living Doll. Fra da av var han snill gutt...

 

 

 

 


kingston trioKINGSTON TRIO

Tom Dooley

Kingston Trio startet faktisk en trend i USA med folk-inspirerte slagere, en haug av tilsvarende grupper dukket opp i de nærmeste årene til langt ut på 60-tallet. Ingen kommer derimot opp mot Kinston Trio og deres storslager av Tom Dooley.

 


louis primaLOUIS PRIMA

Bueno sera

En av bemerkelsesverdig mange italienere med storslagere på 50-tallet. Det var tydelig at den anglo-amerikanske påvirkningen ennå ikke var for stor. Bueno sera ble riktignok sunget dels på engelsk. 

 

 

 

 


billy vaughnBILLY VAUGHN ORCHESTRA

Sail Along Silvery Moon

Selve gudfaren av "easy-listening" orkestrene. Billy Vaughn var stor i USA helt til 70-tallet. Blant hans 50-talls inspillinger glemmer ingen Sail Along Silvery Moon... 

 

 

 

 

 


conway twittyCONWAY TWITTY

Mona Lisa

Mona Lisa var en country-påvirket sak som hadde en levetid langt utover 50-tallet. Det hadde ikke Conway Twitty...

 

 

 

 

 


marino mariniMARINO MARINI

Come prima

Italiensk storslager som blant forunderlig mange andre italienske låter gjorde det skarpt på 50-tallet.

 

 

 

 

 


dominico modugnoDOMENICO MODUGNO

Nel blu dipinto di blu (Volare)

Låta er en av tidas største klassikere, ennå i dag høres Volare på tilstelninger, radiostasjoner og diskotek(...) i hele Mellom- og Sør-Europa. Låta oppnådde en fjerdeplass i historiens tredje Eurovision Song Contest.

 

 

 

 


vidar sandbeckVIDAR SANDBECK

Pengegaloppen

En av landets mest respekterte visesangere, med en produksjon som både lyriker, forfatter og plateartist. Pengegaloppen var starten, og han hadde også en storslager til med Gull og grønne skoger før 60-tallet kom.

 

 

 

 


ricky nelsonRICKY NELSON

Poor Little Fool

Blandet mytene som tenåringsidol og erke-søt cowboy, han lagde radio-versjoner av country & western - og var helt allright å like av både tenåringsdattera og mora.

 

 

 

 

 


ponitailsTHE PONI-TAILS

Born Too Late

Hestehalene var one-hit wonders, men en befrinede jentetrio midt på det mannsdominerende 50-tallet. Låta er søt den, men ingen vet hvor hestehalene senere red hen.

 

 

 

 


river kwaiMITCH MILLER

The Bridge on the River Kwai

Låta alle kan, tatt fra filmen med samme navn. Egentlig en ekte American marsj med tittelen Colonel Boogey... Men det gjorde ingenting.

 

 

 

 

 


bill haleyBILL HALEY & THE COMETS

Rock Around the Clock

Han så ikke ut som Elvis, ikke sang han som Elvis heller. Men Bill Haley var hvit, og starte Rock & Roll bølgen. Låta var fra filmen Blackboard Jungle som vel ikke hadde blitt husket i dag om dt ikke hadde vært nettopp for Haley og klokkerockelåta....

 

 

 

 


elvisELVIS PRESLEY

Jailhouse Rock

Hound Dog

Elvis tok opp tråden, vrikket på hofta. Han sang godt, han så godt ut. Og han skapte så mye oppstyr av det bare måtte bli suksess. The King, ingen over og ingen ved siden. I hvert fall ikke da.

 

 

 


paul ankaPAUL ANKA

Diana

Nok et tenåringsidol, ung og søt. Og så skrev han sangene sine selv. Diana solgte i ulovlig mange millioner. Anka fikk ingen lignende store hits igjen, men det trengte han nok ikke heller.

 

 

 

 


eddie calvertEDDIE CALVERT

Oh, mein Papa

Han kom og forsvant før listene i Norge var påtenkt. Oh mein Papa var på topp i Storbritannia allerede i 1954, og er en ekte sviskeslager av en evergreen.

 

 

 

 

 


vera lynnVERA LYNN

My Son, My Son

Hun er et ikon fra 40-tallet, men opplevde slagere til langt ut i 1950-årene - blant dem, My Son, My Son.

 

 

 

 

 


everly brothersEVERLY BROTHERS

Wake Up Little Susie

De slo gjennom med et brak, og deres vokalharmonier ble en viktig inspirasjonskilde for kommende pop- og beatgrupper. Wake Up Little Susie var en av deres første. Det kom flere.

 

 

 

 


pat boonePAT BOONE

Love Letters in the Sand

Han ble markedsført som den ufarlige Elvis, den faren kjøpte til den opprørske dattera. "Hør, han kan (skal) du høre på". Boone ble populær han, veldig. Men hans mest kjente slager i Norge skulle ikke komme før i 1962...

 

 

 

 


harry belafonteHARRY BELAFONTE

Island in the Sun

Storsjarmør som dro veksler på karibiske rytmer og temaer. Så markant var Island In The Sun at den finnes i de fleste skolesangbøker den dag i dag.

 

 

 

 

 


plattersTHE PLATTERS

Only You

Den har fått sin plass i utallige klissete 50-talls filmer, allikevel Only You lever ennå i dag som en av de desiderte beste innspillingene fra 50-tallet.

 


patsy clinePATSY CLINE

Walking After Midnight

Hun omkom da karrieren virkelig holdt på å ta av, og har fått et ikon-status i ettertid. Hun kom aldri høyt på listene, men Walking After Midnight har blant mange andre blitt klassiskere.

 

 

 

 


monn-keysTHE MONN-KEYS

Tulipaner fra Amsterdam

Norges største og desiderte mest populære gruppe, kanskje noensinne. Ingen i dag kan vel kanskje helt forstå den posisjonen Monn-Keys hadde blant det norske folk da. Gruppa holdt det gående til utpå 60-tallet, og fikk faktisk flere store hits også da.

 


alf prøysenALF PRØYSEN & TORHILD LINDAL

Tango for to

Han er kanskje mest kjent som visesanger og forfatter av utallige eviggrønne viser og barnesanger. Men han er også komponisten bak Tango for to, en av Norges største suksesser. Det sies at den har solgt i over en million og er innspilt i utallige versjoner i utallige land. Er kildene riktige, ble ikke den rekorden slått før i 1985...

 

 

 

 


kurt foss reidar bøeKURT FOSS og REIDAR BØE

De nære ting

Selve definisjonen av den norske sangen på 50-tallet. De nære ting var for tidlig ute til å oppnå listeplasseringer - men duoen solgte plater, de. Mange.