GV-musikk

Pop og rock gjennom 50 år

Soeur Sourire – Dominique

Fra D.A. Chadwick

Jeannine Deckers ble markedsført som Den syngende nonne, selv om «artistnavnet» tydet Søster Smil (på godt norsk).   Hennes eneste storslager var Domenique, som kanskje fikk drahjelp til å nå toppen av Billboard av John F. Kennedy.

Deckers var fra Brüssel og fra en meget katolsk familie. Hun kom til et kloster i Waterloo (Belgia) rundt 20 år gammel, og fikk der navnet Luc Gabriel. Innenfor «murene», spilte hun gitar og sang for sine mednonner – og Domenique var en av disse låtene.

Den ble spilt inn i Brüssel påtenkt for å gi inntekter til klosteret Deckers var tilknyttet, men fikk raskt egne ben å gå på da selskapet Phillips plutselig innså det eksotiske i en «syngende nonne». Markedsføringen og det litt uvanlige singleomslaget, ga raskt resultater – og låta ble en stor hit på begge sider av Atlanteren. I USA gikk den helt til topps, trolig som følge at mange radiostasjoner valgte å tone ned den vanlige popmusikken etter angrepet på president John F. Kennedy.

I kjølvannet av suksessen, fikk Deckers blant annet opptre på Ed Sullivan Show – men hun klarte aldri å følge opp med noen singler siden. Klosterordenen likte svært dårlig «søsterens» reise, og Deckers kom raskt  i konflikt med det katolske miljøet. Hun forlot nonnetilværelsen da musikken lokket videre, og hun ble knapt nok en attraksjon på gatehjørner og i små lokaler i årene kom.

I tillegg fikk hun heller ikke midler til å satse stort, da Phillips for evig og alltid hadde sikret seg rettighetene til artistnavnet Soeur Sourire. Folk flest ante jo ikke Deckers ordentlig navn – og ikke var hun nonne lengre heller.

På 70-tallet startet hun en skole på autistiske barn sammen med Annie Pécher – som også ble hennes partner og samboer. Prosjketet gikk derimot på dunken, da belgiske myndigheter stevnet skolen (og Decker) for tusener av skyldige skattepenger. Noe Decker selvfølgelig ikke maktet å betale, da Phillips eide hver krone av karriereinntektene.

Etter noen år med alkoholproblemer og krangel med myndigheter, begikk Decker og Annie selvmord sammen i 1985. De stod sammen til det siste.

I Mellom-Europa og delvis i USA, husker mange fortsatt historien om Jeannine Decker – og det har blitt laget både filmer og teateroppsetninger om hennes liv. Det er kanskje ikke så rart, for historien om Den syngende nonne må sies å være blant de mest bemerkelsesverdige (og kanskje også tragiske) i hele pophistorien.


SOEUR SOEURIRE
(Den syngende nonne)
Domenique
(Jeannine Decker)
1963 Phillips