GV-musikk

Pop og rock gjennom 50 år

Barry McGuire – Eve of Destruction

RCA

Fiskeren Barry McGuire var fra Oklahoma og hadde opptrådd på lokale klubber i hjemstaten, da han i 1961 ble oppdaget av produsenten Fred Briskin.

Restulatet ble en nokså mislykket singleutgivelse, men McGuire valgte å satse videre: Først i en duo med Barry Kane kalt Barry & Barry, deretter i 1964 i gruppen The Christys. Sistnevnte var en armforlengelse av institusjonen The New Christy Minstrels.
Som medlem av The Christys  fikk McGuire en liten slager med Green, Green, men han valgte allikevel å forlate sanggruppen allerede samme år.

Eve of Destruction var en låt tiltenkt The Byrds, men bandet avslo å spille denne inn, da teksten syntes for politisk for bandet. Det var allikevel gjennom Roger McGuinn og hans Byrds’, at Barry McGuire møtte Lou Adler – en låtskriver og produsent som fikk McGuire tilbake til studioet, denne gang som soloartist.

Både single og album kom ut nokså samtidig i statene, men det tok noen uker før salg og radiospilling tok utgivelsen helt til nummer 1 på Billboard. Det var foruten en del radiostasjoner som nektet spille utgivelsen, da teksten var nokså rett på sak rettet mot Vietnamkrigen – mente man i alle fall. Også BBC valgte å kun spille låten i «utvalgte» tider.

Disse reaksjonene hjalp nok noe rundt oppmerksomheten til både sporet og McGuire selv, men samtidig gled også låten fint inn i den gryende folkpop-bølgen dette året. Den var kanskje en typisk riktig låt i rett tid.

Låtskriveren P. F. Sloan, som egentlig het Philip Gary Schlein, skrev for øvrig låter for flere kjente navn i løpet av 60-tallet: Blant disse var The Searchers, Herman’s Hermits og senere The Mamas & The Papas.

Barry McGuire klarte på ingen måter å følge opp suksessen – utenom i Norge. Her skulle han som nesten eneste land i verden, få nok en nummer 1 med oppfølgersinglen, You Were On My Mind  i starten av 1966.


BARRY McGUIRE (f.1935)
Eve of Destruction
(P. F. Sloan)
1965 RCA Victor
Produsert av Lou Adler
Også utgitt på albumet Eve of Destruction

Har du fått med deg disse?