GV-musikk

Pop og rock gjennom 50 år

Gary Puckett & The Union Gap – Young Girl

CBS

Gary Puckett kom fra Hibbing i Minnesota, og kunne da teoretisk sett vært lekekamerat med Bob Dylan. Om ikke familien hadde funnet på å flytte til Washington – staten, ikke byen.

I 1968 solgte han og The Union Gap mange flere plater enn det Dylan gjorde. Men det ble bare med 1968.

CBS

Puckett dannet Union Gap i San Diego i 1967. Bandnavnet kom nettopp fra Union Gap, som var nærmeste småby til stedet Puckett vokste opp i det nordøstlige Washington. Bandet var bygget på Outcasts, en litt mer hardtslående gruppe som Puckett etter hvert ble medlem av.

Navnet Outcasts kom nok trolig både av selve spillestilen, som var adskillig hardere i kantene enn samtidige band, samt at flere av medlemmene – inkludert Puckett – hadde hoppet av skolegangen til fordel for musikken.

Som The Outcasts fikk bandet utgitt et par singler uten nevneverdig oppmerksomhet, men i 1967 kom de under myndig veiledning av manager Dick Badger og deretter omdøpt. CBS fanget dem opp, og debuten Woman Woman gjorde det veldig bra i USA.

De forandret raskt navnet fra kun The Union Gap til The Union Gap featuring Gary Puckett, og deretter til Gary Puckett & The Union Gap. På forskjellige omslag til Young Girl, kan man faktisk se alle de tre variantene brukt.

Young Girl ble deres største slager – og i Norge den eneste. I USA holdt de god stand med noen låter til, men etter en fiasko med Let’s Give Adam and Eve Another Chance i 1970, var det slutt. Noe av grunnen var velkjent i spesielt amerikansk popindustri mot slutten av 60-tallet.

Låtskriveren av Young Girl, Jerry Fuller var tidligere mest kjent for Ricky Nelsons store 1961-slager, Travelin’ Man«.

Union Gap var blant mange band som brukte eksterne låtskrivere og produsenter, og som etter hvert ønsket å styre karrieren sin videre på egen hånd. Gary Puckett og resten av gruppen hadde ingen forutsetninger til å servere publikum videre med verken gode eller større hitlåter.

Bandet fikk nok også noe av oppmerksomheten fra kostymene på scenen. De kledde seg som soldater fra den amerikanske borgerkrigen. Småbyen Union Gap hadde vært stedet for et større slag tilbake i den amerikanske historien.

Utover dette fikk verken Gary Puckett eller noen andre bandmedlemmer noen oppmerksomhet etter suksessen på tampen av 60-tallet. Puckett har fra tid til annen småpludret litt med nyere utgaver av gruppen, omtrent på hobbynivå.


THE UNION GAP featuring GARY PUCKETT
Young Girl
(Jerry Fuller)
1968 CBS
Produsert av Jerry Fuller