GV-musikk

Pop og rock gjennom 50 år

10cc – I’m Not in Love

Britiske 10cc ble dannet i 1972, men da hadde kvartetten allerede flere år bak seg som produsenter og låtskrivere for andre.

Arkivfoto

Opprinnelsen til bandet kan føres tilbake til Manchester, der barndomsvennene Lol (Laurence Neil) Creme og Kevin (Michael) Godley ble kjent med bysfrenden Graham Gouldman.

Sistnevntes band The Whirlwinds spilte unge og håpefulle inn en single skrevet av Creme, skiftet navn til The Mockingbirds – og tok med seg Godley inn i gruppen. Noen store suksesser ble det ikke, til tross for flere singleutgivelser, og det hele falt fra hverandre et par år senere.

Gouldman fikk utover tiåret stor suksess som låtskriver. Blant annet fikk både Hollies og Herman’s Hermits hits med hans låter, og i Norge var sistnevntes No Milk Today i 1966 den største av disse.

I 1965 hadde bandet The Mindbenders fått en stor hit med A Groovy Kind of Love, som i Norge først ble populær i Phil Collins utgave i 1988. Mindbenders’ vokalist var Eric Stewart, og Gouldman var også kort innom dette bandet da Stewart trakk seg ut.

På slutten av tiåret samarbeidet alle fire i samme studio, stort sett for som låtskrivere og musikere for andre artister. Men da Gouldman vendte hjem etter et heller mislykket opphold i USA, ble tanken om et utvidet samarbeid født.

Creme, Godley og Stewart hadde da startet Hotlegs, som fikk en en stor og enslig hit med Neanderthal Man i 1970. Prosjektet rant imidlertid ut i sanden, men grunnlaget for en videre satsing var lagt. Som 10cc ble de i 1972 signert til UK Records og de fikk umiddelbar suksess hjemme i Storbritannia med flere store singler.

Den første av disse var Donna, fulgt av Rubber Bullets som gikk helt til topps året etter.

Låtmessig lå bandet midt mellom iørefallende poplinjer og adskillig mer varierte og til dels eksperimentelle låter. Dette førte til at kvartetten også ble kritikkeryndlinger, samtidig som både singler og album solgte bra.

Ofte var låtskrivingen delt, der Creme/Godley sørget for de mer kreative låtene, mens Gouldman/Stewart sørget for hitsingler og radioinnspilling.

Det var derimot først med I’m Not in Love i 1975, at kvartetten også slo gjennom utenfor de britiske øyene. Balladen, med sin banebrytende bruk av studioteknikker, sørget da for at 10cc ble et navn også i Norge.

Året etter forlot derimot Creme og Godley bandet, men Stewart og Gouldman holdt det gående. Flere store hits fulgte, men det skulle et par før 10cc igjen var å se på norske lister.


10cc
I’m Not in Love
(Graham Gouldman/Eric Stewart)
1975 Mercury
Produsert av 10cc
Utgitt på albumet The Original Soundtrack

Har du fått med deg disse?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Få hits når de kommer! Følg oss her:

Facebook